serek do smarowania domowym sposobem

serek do smarowania domowym sposobem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
gładka kremowa konsystencja, delikatny jogurtowy smak i co najważniejsze domowy, jedyne produkty to mleko i potrzebne probiotyki :) prawda, ze powstaje dobę, ale przygotowanie łącznie zajmuje kwadrans, a przepis jest na 500-600 g serka

Przygotowanie

  1. I dzień wieczorem
    Mleko zagotowuję w garnku stalowym lub elamliowanym (nie może być aluminiowy) i studzę do temparatury mniej więcej ludzkiego ciała - 37, max 40 stopni. Pozbywam się kożucha.
    Dodaję zakwaskę rozrobioną z odrobiną mleka. Zamykam szczelnie i odstawiam na noc przy kaloryferze.

  2. II dzień rano
    Odlewam szklankę na śniadanie - pyszny jogurcik :) nie mogę się oprzeć, a le można pominąć. Jednak warto spróbować, jeśli nie czuć cukru, znaczy bakterie zrobiły swoje i pozbawiły produkt laktozy :)
    Nagrzewam piekarnik do 50-60 stopni, wyłączam i wstawiam do niego szczelnie zamknięty słój z jogurtem. Zapominam na cały dzień.

  3. II dzień wczesnym wieczorem
    Wyjmuję słoik z piekarnika. Zlewam przezroczystą ciecz - serwatkę.
    Sitko wykładam jałową gazą (taką z apteki). Wylewam ostrożnie na nie zawartość słoika. Pozwalam działać sile ciężkości, by odsączyć ser z serwatki. Przez chwilę... i rogi gazy zawijam na wierzch sera, by całkowicie zawartość była całkowicie owinięta gazą. Obciążam talerzykiem, czasem na talerzyka stawiam jeszcze małą szklankę z wodą, by docisnąć mocniej ser.
    Zostawiam na jakieś 2-3 godziny.

  4. II dzień późnym wieczorem
    Odwijam gazę z wierzchu sera i siup, sito do góry nogami na naczynie, w którym ser przechowuję. Gotowe!
    Warto pamiętać, by nie zuzywac aluminiowych naczyń ani sztućców, najlepiej szklany słój, drewaniana łycha i emaliowany ew. stalowy garnek.

  5. Pałaszuję na różne sposoby, a najbardziej lubię z płatkami chili i jakąś zieleniną, sam lub na domowych bułeczkach z ziarnami,
    Jakie to pyszne!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 01 listopada 2018
Ale apetczny serek!
konhambos 08 listopada 2018
domowy jest najlepszy!
Składniki