Wbij całe jajka do garnka.
Dodaj mleko.
Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.
Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.
Wersja na słono:
10 g soli
pieprz
Dodatki:
szczypior
natka pietruszki
szynka
kolorowa papryka
czosnek niedźwiedzi
Wersja na słodko:
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Dodatki:
rodzynki
Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.
Podgrzewaj przez około 20 - 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.
Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.
Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.
Pozostaw do ocieknięcia przez 2 - 3 godziny.
Gotowe!
UWAGI:
Możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut