Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek twarogowy zawiera dużo wapnia jest bardzo zdrowy, pyszny i łatwy w wykonaniu, bez konserwantów.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Mleko wlewamy do emaliowanego lub nierdzewnego garnka. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w kuchni do zsiadnięcia (trwa to około 2 dni). Gdy mleko jest już zsiadłe, zbieramy śmietanę lub ją pozostawiamy (wyjdzie nam ser tłusty), podgrzewamy do 38°C, mieszająć.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury 38°C, zlewamy ogrzane zsiadłe mleko na chustę serowarską przykrywającą sito, związujemy ją ciasno i odwieszamy do odcieknięcia serwatki. U mnie trwa to 2 godziny. Serwtkę można wykorzystać do ugotowania polewki, barszczu białego lub wypić. Jest bardzo zdrowym probiotykiem, który wspomaga bakterie jelitowe w przemianie materii.