Ser pomarańczowy

Ser pomarańczowy
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.

Składniki

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
  • 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Uważaj na pestki.

  2. W garnku podgrzej mleko, ciągle mieszając, do temperatury 90 – 95°C. Uważaj, aby nie przypalić mleka.

  3. Dodaj sok z owoców i dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep

  4. Odstaw mleko na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.

  5. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny. Możesz zawinąć rogi i powiesić nad zlewem, aby serwatka powoli ociekała.

  6. Przełóż ser do miski.

  7. Gotowe!

  8. Więcej przepisów na ser na naszej stronie pracowniaserow.pl

Składniki
  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
  • 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)
Składniki