Schab ze śliwką

Schab ze śliwką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Domowa wędlina nie tylko na świąteczny stół

Składniki

  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • mieszanka przypraw
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie

  1. W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw Tradismak Szeherezada i soli peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych. Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku i aromatu.

  2. Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.

  3. Po półtorej godziny parzenia produkt bedzie gotowy do schłodzenia i odstawienia do lodówki na noc. Na drugi dzień można z pomocą wrzątku wyciągnąć wędlinę z urządzenia. Polewamy odwrócony szynkowar wrzątkiem. Ewentualnie można z pomocą widelca wyjąć schab z szynkowara. To cały kawałek wędliny więc nie ma ryzyka, że wyrób nam się rozpadnie.

  4. W linku pod wpisem znajdziecie inne domowej roboty wędliny zrobione przy pomocy szynkowara.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 04 stycznia 2014
Nie dziwię się, że tak apetycznie wygląda, skoro pomocnik mocno zaangażowany :)
Brawo dla pomocnika !! :)
GREGORHSPEED 04 stycznia 2014
Świetne :) kciuk!!!
srk76 04 stycznia 2014
Młody tak się pali do gotowania że aż miło popatrzeć :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • mieszanka przypraw
  • gałązka rozmarynu
Składniki