Schab wędzony podsuszany w ziołach prowansalskich (peklowany na sucho)

Schab wędzony podsuszany w ziołach prowansalskich (peklowany na sucho)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Jedną z naszych ulubionych wędlin podsuszanych jest schab, czyli polędwica. Przygotowałam go w ziołach prowansalskich. Podsuszałam przez tydzień. Schab jest bardzo intensywny dlatego kroje go w bardzo cienkie plasterki na kanapkę.

Składniki

  • Schab b/k ok.1 kg
  • Mieszanka peklująca : Sól peklowa 20-30g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Pieprz, Zioła prowansalskie.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Przygotować mieszankę peklującą z przyprawami
    2. Obtoczyć dokładnie w przyprawach
    3. Odstawić do lodówki na 5-7 dni (peklowanie suche), codziennie sprawdzać (odlać płyn, dosypać przypraw, obracać)
    4. Osuszyć kilka godzin przed wędzeniem w temp. pokojowej

  2. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 o C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 3-4 h w temp.40 st. C.

  3. Parzenie: BRAK

    Dojrzewanie: w przewiewnym suchym miejscu powiesić na ok. 1-2 tygodni.
    Kontrolować czy nie pleśnieje.

Składniki
  • Schab b/k ok.1 kg
  • Mieszanka peklująca : Sól peklowa 20-30g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Pieprz, Zioła prowansalskie.
Składniki