Schab umyć. Powycinać cały tłuszczyk. Osuszyć. Włożyć do miski. Zasypać obficie cukrem z wszystkich stron. Przykryć. Wsadzić do lodówki na 24h.
Wyciągnąć z miski. Umyć ją i wysuszyć. To samo zrobić ze schabem. (dokładnie osuszyć).
Włożyć do miski i zasypać obficie solą z każdej strony. Przykryć. Wsadzić do lodówki na 24h.
Schab wyciągnąć z miski i dokładnie umyć oraz osuszyć. Zasypać czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi. Uciąć kawałek rajstop ( tak żeby zmieścił się w nich schab).
Zawiązać po obu stronach węzełek.
Powiesić pod stołem.
Po 4 dniach wyciągnąć z rajstop.
(Schab ma wisieć przez te 4 dni pod stołem - mój akurat wisiał na szafce u góry bo mam psa :).....)
Najlepiej smakuje gdy jest pokrojony w cieniutkie plasterki.\
Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej