Schab gotowany w majeranku

Schab gotowany w majeranku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
Najlepsza "wędlina" na świecie, nadaje się na świąteczny stół jak i na kanapki, do pracy, szkoły. Ja używam schabu, ale może być również karkówka.

Składniki

  • 1.5 kg schabu
  • 5 łyżek majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego (czarnego lub kolorowego)
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli zmiękczającej mięso

Przygotowanie

  1. Mięso natrzeć minimum godzinę przed gotowaniem solą zmiękczającą.

  2. Mięso, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zalać zimną wodą. Od momentu zagotowania gotować siedem minut, wyłączyć gaz, poczekać aż ostygnie. Ponownie zagotować, tym razem od momentu wrzenia gotować trzy minuty, wyłączyć gaz i ponownie czekać aż wystygnie. Wyjąć z wody i gotowe.

Składniki
  • 1.5 kg schabu
  • 5 łyżek majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego (czarnego lub kolorowego)
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli zmiękczającej mięso
Składniki