Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw i wetrzeć w mięso.
Schab przełożyć do pojemnika lub miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na dwie doby.
Po tym czasie, schab przełożyć do torebki do pieczenia i dobrze związać.
Użyłam torebki do pieczenia ryb, bo jest węższa od tradycyjnej i schabik ładnie się wpasował.
Mięso w folii włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby przykryła mięso.
Wsypać sól, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotować. Gotować na wolnym gazie 40 minut od zagotowania wody. Następnie wyłączyć gaz i zostawić mięso jeszcze na 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć schab z wody i wystudzić.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć schab na kilka godzin do lodówki i dopiero kroić.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej