Rumiane bułeczki śniadaniowe z makiem.

Rumiane bułeczki śniadaniowe z makiem.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Są to bułeczki idealne na poranne kanapki :)

Składniki

  • mąka pszenna 700 g (typ 650)
  • mleko ciepłe 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • 2 łyżki roztopionego masła do smarowania bułek
  • mak do posypania bułek

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy go na placek o grubości 1 cm.

  5. Z ciasta wycinamy foremką o średnicy 5-6 cm kółka, każde wycięte kółko smarujemy roztopionym masłem.

  6. Posmarowane kółka składamy na pół tak żeby górna część kółka nie dochodziła do końca około 1 cm. Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.

  7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  8. Wyrośnięte bułki smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy makiem.

  9. Blachę z bułkami wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się bułek.

  10. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 06 września 2017
gratuluję pomysłu,rewelacyjne aż ślinka leci,pozdrawiam:)
kuchmariola63 06 września 2017
Dziękuję, pozdrawiam :)
Składniki
  • mąka pszenna 700 g (typ 650)
  • mleko ciepłe 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • 2 łyżki roztopionego masła do smarowania bułek
  • mak do posypania bułek
Składniki