Rolada boczkowa

Rolada boczkowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszny, soczysty boczek

Składniki

  • 1 kg chudego surowego boczku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki chrzanu
  • zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec,

Przygotowanie

  1. Składniki na zalewę zagotować i wystudzić.

    Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem.
    Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską.
    Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała.
    Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h.
    Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 15 grudnia 2013
kupuję szynkowar,same wspaniałości z niego są....
aż mnie skręca w żołądku tak bym zjadł:)
Konto usunięte 15 grudnia 2013
Co za pyszności i jaki chudziutki boczek, palce lizać, pozdrówcia Anetko :))
MEGI110278 17 grudnia 2013
PYCHA !
Taki chudziutki brzuszek...chyba masz znajomości w mięsnym ;-)
Gdzie można nabyć szynkowar ?
Poleć... Czytaj całość »
PYCHA !
Taki chudziutki brzuszek...chyba masz znajomości w mięsnym ;-)
Gdzie można nabyć szynkowar ?
Poleć proszę firmę,może namiary na sprzedawcę itd...warto mieć już sprawdzony.
Dostałam ślinotoku !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg chudego surowego boczku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki chrzanu
  • zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec,
Składniki