Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, czarne ziarenka, czyli czarnuszką potrafią wzbogacić niejedno pieczywo. Tym razem dodane do rogalików czynią je jeszcze lepszymi...
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 65
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 108
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 65
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 108
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odstawić, by zaczyn "ruszył". Następnie wlać pozostałe mleko, maślankę i wodę, wsypać resztę mąki, sól i stopione masło, wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Gotowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować. Następnie pokroić na osiem równych trójkątów i zwijać od szerszego końca do środka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać ok. 10 min.
Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać czarnuszka. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min., do ładnego zrumienienia. Smacznego!