Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne rogaliki maślane z makiem.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 69
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 69
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Mleko podgrzać do temperatury ok 30 stopni (jak włożymy ma być ciepłe a nie parzyć). Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wszystko dobrze rozpuścić. Gdy wszystko się rozpuści dodać 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać (ma być konsystencja gęstej śmietany). Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Gdy rozczyn będzie już gotowy możemy zacząć wyrabiać ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub robotem. Do rozczynu dodajemy sól, jajko oraz przestudzone stopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiam ok 5-7 minut w robocie lub ok 12-15 ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte dajemy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o grubości ok 5-7 mm. Kroimy na osiem równych trójkątów i zwijamy rogale od części szerszej. Gotowe pozwijane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną.