Rogale śniadaniowe

Przepis dnia 2020-05-25
Rogale śniadaniowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Puszyste rogale, które można zajadać z ulubionymi dodatkami. Świetne zarówno na słodko jak i wytrawnie. Rumiane, domowe, na śniadanie jak znalazł...

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • + odrobina mleka, sezam, mak do posmarowania rogalów przed pieczeniem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrobić mikserem, z nakładkami do ciasta drożdżowego, na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować delikatnie na koło o grubości ok. 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik.

    Rogale przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec przez ok. 25 minut w 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia na kratce.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 25 maja
Apetycznie wyglądają w sam raz na śniadanie
SlodkaPistacja 25 maja
Dziękuję! ;)
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • + odrobina mleka, sezam, mak do posmarowania rogalów przed pieczeniem
Składniki