risotto z burakami

risotto z burakami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ostatnio często robię risotto z mięsem, serem i warzywami. Dzisiaj proponuję lekko słodkie risotto z burakami i owocami kiwi.

Składniki

  • ryż 100 g
  • 3 ugotowane buraki 180 g
  • bulion 75 ml
  • limoncello 100 ml
  • ocet balsamiczny 2-2,5 łyżki
  • cukier brązowy 1/2 łyżki
  • sól, pieprz
  • woda ok.200 ml
  • 2 owoce kiwi
  • ew, sos balsamiczny do polania

Przygotowanie

  1. Na patelnię wylewamy bulion,gdy zawrze dodajemy ryż,krótko dusimy pod przykryciem.
    Zalewamy limoncello i redukujemy, a następnie partiami dolewamy wodę ( gotujemy na minimalnym ogniu ).
    Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
    Po dodaniu ostatniej partii wody dodajemy starte buraki i ocet balsamiczny.
    Dusimy do miękkości ryżu.
    Podajemy z plasterkami kiwi, polane sosem balsamicznym.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 25 lutego
Ciekawy przepis:)
Nevermore 25 lutego
"Audycja zawierała lokowanie produktu, pod nazwą "S", hehehe.
Fajny pomysł, trzeba będzie... Czytaj całość »
"Audycja zawierała lokowanie produktu, pod nazwą "S", hehehe.
Fajny pomysł, trzeba będzie wypróbować :)
fafiatko 26 lutego
Ciekawy pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryż 100 g
  • 3 ugotowane buraki 180 g
  • bulion 75 ml
  • limoncello 100 ml
  • ocet balsamiczny 2-2,5 łyżki
  • cukier brązowy 1/2 łyżki
  • sól, pieprz
  • woda ok.200 ml
  • 2 owoce kiwi
  • ew, sos balsamiczny do polania
Składniki