rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.

Składniki

  • *keksówka o wymiarach ok 12x25cm
  • -500g mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -200ml wody
  • -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju
  • - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) -można też dodać trochę siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.

    Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.

  2. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik
    I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
    Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem.

  3. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
    Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
    Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
    Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.

  4. I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 27 kwietnia 2019
Wygląda super. Nabrałam ochoty na taką skórkę :)
babcitereskiciasta 28 kwietnia 2019
Świetny chlebek.:)
gosiamamba 29 kwietnia
Witam, robiłam ten chlebuś i naprawdę jest rewelacyjny. Maślankę lekko podgrzałam, drożdże dałam ... Czytaj całość »
Witam, robiłam ten chlebuś i naprawdę jest rewelacyjny. Maślankę lekko podgrzałam, drożdże dałam suszone ( 4, 5 łyżeczki - najpierw wsypałam je do ciepłej wody, aby zaczęły " pracować " ), a ziarna słonecznika dałam nie siekane, olej zaś smakowy (bazylia, czosnek ) - piekłam przez 30 minut w wąskiej blaszce tzw piernikowej - w smaku bardzo dobry i jest długo świeży - polecam :D
Składniki
  • *keksówka o wymiarach ok 12x25cm
  • -500g mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -200ml wody
  • -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju
  • - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) -można też dodać trochę siemienia lnianego
Składniki