razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi

razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełnoziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 500 ml letniego mleka lub wody
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, cukier, 50 ml mleka i dużą łyżkę mąki. Wszystko mPo 15 min do wyrośniętych drożdży wsypujemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką w misce przez około 5 min, aby wszystko dokładnie połączyć. Mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże "ruszyły".

  2. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut .

  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść dłoń nawilżamy olejem.
    Górę chlebka wyrównujemy w foremce dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .

  4. Foremkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i nadal pieczemy.

  5. Razem chleb powinien piec się około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .


  6. Po upieczeniu gdy postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.

  7. Po upieczeniu i wyjęciu chleba z foremki zawijam go w czystą ściereczkę aby wystygł, wtedy nie ma twardej skórki.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 03 stycznia 2018
Piękny jest:)A tę kanapeczkę z ostatniego zdjęcia zabieram ;)))
Nevermore 03 stycznia 2018
Takie śniadanko, to ja kupuję, bo pysznie wygląda :)
magdakos 04 stycznia 2018
Będę piec, wygląda smakowicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 500 ml letniego mleka lub wody
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki