Racuszki z suszoną gruszką.

Racuszki z suszoną gruszką.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wyborne racuchy na dobre śniadanie.

Składniki

  • kwaśna śmietana 12% 1 kubek
  • maka 1,5 szklanki
  • Jajko 1 szt
  • Soda oczyszczona 1/2 łyzeczki
  • Cukier 1 łyzka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • gruszki suszone 5 szt

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Gruszki namoczyć przez godzinę, odsączyć, oczyścić z ogonków i pokroić. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem i solą do smaku, wbić jajko, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać składniki. Następnie dodać pokrojone gruszki, odstawić na godzinę, po czym smażyć na rozgrzanym oleju racuszki na złoty kolor.

Składniki
  • kwaśna śmietana 12% 1 kubek
  • maka 1,5 szklanki
  • Jajko 1 szt
  • Soda oczyszczona 1/2 łyzeczki
  • Cukier 1 łyzka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • gruszki suszone 5 szt
Składniki