Racuchy z jabłkami na kefirze

Racuchy z jabłkami na kefirze
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pyszne i szybkie w przygotowaniu racuszki. Dodatek kefiru sprawia, że są zdrowsze i mają lekko serowy posmak. Nie dodajemy tutaj drożdży więc są szybkie w przygotowaniu. Dodatki można zmieniać w zależności od tego na co mamy ochotę lub jakie owoce mamy aktualnie w domu. Polecam!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka

Przygotowanie

  1. Kefir mieszamy z żółtkami. Białka miksujemy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wywieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy najlepiej drewnianą łyżką.
    Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 03 kwietnia 2019
Racuchy z jabłkami zjadam, o każdej porze dnia :) Super pyszne jedzonko, mniam :D
pelen_brzuszek 04 kwietnia 2019
wszyscy uwielbiamy :)
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka
Składniki