Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuszki jogurtowe z kawałkami soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Można je jeść zarówno na ciepło, od razu po przyrządzeniu, jak i na zimno.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i cukier waniliowy. Wbijamy dwa jajka i dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy kawałki jabłek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Przy użyciu łyżki formujemy okrągłe placuszki. Racuchy smażymy partiami na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu po równo z każdej strony.
Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.