Racuchy z jabłkami i miętą

Racuchy z jabłkami i miętą
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Zabieram koszyczek, nożyczki i ruszam na ogródek w poszukiwanie smakołyków, teraz jest to mięta. Znalazłam dla niej "miejsce" w racuszkach z jabłkami. Racuchy posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem miętowym. Jak zrobić cukier miętowy jest w moich przepisach.

Składniki

  • mąka pszenna 270-300 g
  • drożdże 30 g
  • 1 łyżka cukru
  • mleko 250-270 ml
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania + cukier miętowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w środek kruszymy drożdże i posypujemy cukrem.
    1/3 lekko podgrzanego mleka wlewamy do wgłębienia.
    Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
    Po tym czasie wlewamy resztę mleka, ubite jajko, posiekaną miętę i dokładnie mieszamy.
    Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w 1 cm plasterki.

  2. Plastry jabłek obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Tym razem ja dodałam nieco więcej mąki, stąd moje racuchy były gęstsze.

Komentarze do przepisu (7)

Kate85 18 maja 2018
No ja wymiękam na taki widok :) Cudne, puchate...pyszności!! Buziaczki :)
SEZAMEK88 18 maja 2018
SUPER.
Nevermore 18 maja 2018
Kto nie lubi racuchów z jabłkami, pycha :D
Ciekawi mnie, jak smakują z tym cukrem miętowym, ale chyba jeszcze... Czytaj całość »
Kto nie lubi racuchów z jabłkami, pycha :D
Ciekawi mnie, jak smakują z tym cukrem miętowym, ale chyba jeszcze lepiej niż z samym pudrem :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 270-300 g
  • drożdże 30 g
  • 1 łyżka cukru
  • mleko 250-270 ml
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania + cukier miętowy
Składniki