Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: bajer82
Polskie placuszki drożdżowe tradycyjne najlepiej smakują w towarzystwie jabłek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • mleko 2/3 szklaki
  • jajko 1 szt
  • Drożdże 15g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • jabłko 1 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do poproszenia

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę z solą. W środku robimy wgłębnie, w które wkruszamy drożdże. Zalewamy połowę podgrzanego mleka z dodatkiem cukru. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 min.

  2. Po tym czasie wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy gęste ciast. W razie czego dodajemy mąkę, bądź dolewamy mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce.

  3. W tym czasie obieramy jabłko. Kroimy na plastry, Wycinamy środek i ewentualnie oprószamy cynamonem.

  4. Gdy ciasto podwoi objętość, kładziemy je łyżką na rozgrzaną, wcześniej naoliwioną patelnię tworząc placuszki trochę większe od plastrów jabłka. Następnie wkładamy pokrojony owoc, przykrywamy ciastem i smażymy na rumiano z dwóch stron.

  5. Na koniec usmażone racuchy dla smaku posypujemy odrobiną cukru pudru.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 30 sierpnia 2019
Pyszotka:)
Maudie 30 sierpnia 2019
Pyszne racuszki :)
kahate1 17 września 2019
Owszem, pyszne, tylko że jest to przepis naszych prababć, a nie tzw. "autora przepisu"
Składniki
  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • mleko 2/3 szklaki
  • jajko 1 szt
  • Drożdże 15g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • jabłko 1 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do poproszenia
Składniki