Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Znane chyba wszystkim racuszki do dżemu lub do posypania cukrem pudrem. Z przepisu milk_chocolate84

Składniki

  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Mieszamy. Następnie zalewamy pozostałym ciepłym mlekiem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godz. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, rozczyn i roztopione masło. Wszystko łączymy drewnianą łyżką dodając delikatnie pianę z białek. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto nakładamy łyżką na średnio rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Nukleon 03 sierpnia 2012
Bardzo lubię ,ale podczas smażenia wchłaniają dużo tłuszczu .
Konto usunięte 07 sierpnia 2012
Są rewelacyjne dzięki za przepis:-))) Ani sie obejrzałam a zastałam w kuchni pusty talerz i moich panów... Czytaj całość »
Są rewelacyjne dzięki za przepis:-))) Ani sie obejrzałam a zastałam w kuchni pusty talerz i moich panów klepiących sie po brzuchach. Pozdrawiam ciepło
pierozki2 05 września 2012
PYCHA. Napewno zrobie je jeszcze raz
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania
Składniki