Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pulchne, miękkie racuchy z jabłkami o delikatnym smaku szarlotki. Polecam.

Składniki

  • Składniki na 17 racuchów:
  • mąka pszenna typ 450 - 50 dag
  • drożdże świeże 4 dag
  • sól pół łyżeczki
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
  • mleko 500 ml ciepłe
  • jajko kurze 1 szt.
  • jabłka 3 szt.
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Robimy dołek w mące i do niego rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem.

  2. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut żeby drożdże urosły.

  3. Po tym czasie wbijamy jajko, pozostałe ciepłe mleko (375 ml).

  4. Dokładnie mieszamy.

  5. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  6. W między czasie obieramy jabłka ze skórki, pozbawiamy gniazd z pestkami. Jabłka kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem.

  7. Do wyrośniętego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane jabłka.

  8. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut żeby ciasto podrosło z jabłkami.

  9. W między czasie nagrzewamy patelnię z olejem i łyżką nakładamy robiąc placki.

  10. Smażymy na rumiany kolor placków z obu stron.

  11. Usmażone racuchy osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach, posypujemy cukrem pudrem.

  12. Smacznego!!!

Składniki
  • Składniki na 17 racuchów:
  • mąka pszenna typ 450 - 50 dag
  • drożdże świeże 4 dag
  • sól pół łyżeczki
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
  • mleko 500 ml ciepłe
  • jajko kurze 1 szt.
  • jabłka 3 szt.
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania
Składniki