Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy bez drożdży na maślance są lekkie jak chmurka, puszyste i super wyrośnięte. Robi się je bardzo szybko, bo nie używa się w tym przepisie drożdży. To idealny pomysł na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Można je zapakować na wynos, np. do pracy. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. No i oczywiście uwielbiają je dzieci. Moja córka zawsze się cieszy jak je robię, szczególnie polane syropem klonowym, polecam :-).
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 48
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 48
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Dodać jajka i roztrzepać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie wlać płynne składniki do suchych i wymieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży (powinno być go na około 1 cm wysokości). Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu odsączyć racuchy na ręczniku papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, dżemem. Maślankę można zastąpić kefirem. Ja zrobiłam racuchy z podwójnej porcji i wyszło mi około 40 racuchów. Do jednej porcji dałam jabłko starte na grubych oczkach. Smacznego!