Racuchy bananowe z cukrem pudrem i owocami

Racuchy bananowe z cukrem pudrem i owocami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Co powiecie na racuszki? Można je przygotować błyskawicznie a wszystko za sprawą mieszanki na racuchy. Wystarczy, że dodacie do niej jajko, mleko i w kilka minut możecie cieszyć się pysznym śniadaniem na słodko. Ja do mojego ciasta na racuchy dodałam jeszcze świeżego banana ponieważ byłam ciekawa czy mieszanka i wtedy się sprawdzi. Racuszki wyszły przepyszne, lekko pachnące wanilią, chrupiące i delikatnie bananowe w smaku.

Składniki

  • gotowa mieszanka na racuchy 150g
  • mleko 150 ml
  • jajko 1 sztuka
  • banan (dojrzały) 1 sztuka
  • dodatkowo:
  • kiwi 2 sztuki
  • banan 1 sztuka
  • olej do smażenia 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszankę na racuchy wsypujemy do miski, wlewamy mleko, dodajemy jajko oraz rozdrobnionego banana. Składniki mieszamy ze sobą łyżką lub trzepaczką rózgową. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie nakładamy porcje ciasta*.


    * Porcja cista na jednego racuszka to dwie łyżki stołowe ciasta.

    Racuszki pieczemy około 3 minuty z jednej strony, następnie odwracamy na drugą stronę przy użyciu silikonowej szpatułki i pieczemy jeszcze 2- 3 minutki lub do momentu zrumienienia. Upieczone racuszki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osączamy z tłuszczu.

    Gorące racuszki podajemy z owocami pokrojonymi w plasterki i posypane cukrem pudrem.

    Uwaga: Z podanych składników powstało 12 sztuk racuszków.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
fafiatko 14 stycznia
Świetny pomysł, takich racuchów jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • gotowa mieszanka na racuchy 150g
  • mleko 150 ml
  • jajko 1 sztuka
  • banan (dojrzały) 1 sztuka
  • dodatkowo:
  • kiwi 2 sztuki
  • banan 1 sztuka
  • olej do smażenia 1/2 szklanki
Składniki