"Power śniadanie"

Power śniadanie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
opcja na pyszne i wartościowe śniadanie

Składniki

  • ok. 200g kaszy bulgur
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu ryżowego
  • 10-12 moreli
  • ½ średniego dojrzałego mango
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy syrop ryżowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego mleka wsypujemy bulgur, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut.

  2. Z moreli wyjmujemy pestkę, mango kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy cukier i przyprawę, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy ok. 15 minut, aż owoce zmiękną. Następnie miksujemy na aksamity krem.

  3. Kokosową kaszę bulgur polewamy musem i gotowe.
    Jeśli kasza wyjdzie trochę za sucha, możemy do niej dodać kilka łyżek syropu, który powstanie z owoców (jeszcze przed zmiksowaniem).

Komentarze do przepisu (1)

smaker 17 czerwca 2016
Dla takiego śniadania aż chce się wstawać :)
Składniki
  • ok. 200g kaszy bulgur
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu ryżowego
  • 10-12 moreli
  • ½ średniego dojrzałego mango
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki