Quiche z mozzarellą i warzywami

Quiche z mozzarellą i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Quiche z warzywami to doskonała propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Sprawdza się też na zimno, więc można zabrać do pracy czy na uczelnię.

Przygotowanie

  1. Kruchy spód:

    Składniki na ciasto (mąkę, masło, jajko, sól, pieprz) siekamy, a potem zagniatamy szybko. Początkowo bez wody – ją dozujemy stopniowo w miarę potrzeb. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy krążki większe od foremek, w których wyląduje quiche (mogą być foremki do tartaletek, ale też całość w jednej formie do tarty). Wykładamy dno i boki foremek, i podpiekamy spody w 200 stopniach przez 15 minut.

  2. Nadzienie:

    Cebulę dymkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dodajemy opłukany i osuszony świeży szpinak (można posiekać, ja tego nie robię). Dusimy razem przez 1-2 minuty, po czym podlewamy połową śmietany. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i białym pieprzem.

    Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy z resztą śmietany. Dodajemy lekko przestudzone warzywa z patelni. Napełniamy masą podpieczone spody i rozkładamy kawałki mozzarelli. Quiche pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach.

Składniki