Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb domowy ,taki jak piekła kiedyś moja babcia. Zapraszam na filmik na mój kanał na Youtube / Mangiare u Ewki , to jest kuchnia włoska.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Do zrobienia tego chleba będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką. Z drożdży zrobić zaczyn dodając 1 łyżeczkę cukru, małą ilość wody i 1 łyżkę mąki. To wszystko odstawić na 15 minut. Następnie zaczyn wlać do miski z mąka, zamieszać łyżką, po bokach miski wsypać sól oraz stopniowo dodawać wodę. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu ,aż będzie nam odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto na chleb przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że ciasto musi stać w ciepłym miejscu.
Stolnicę podsypać mąką, wyciągnąć na stolnicę ciasto, złożyć je jak kopertę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Ciasto naciąć w skos, przykryć ścierką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować lekko mlekiem i posypać np. kminkiem jeśli lubisz.
Wyrośnięte ciasto przykrywamy wysmarowaną olejem pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Funkcja góra, dół. Chleb pieczemy na dolnej półce przez 30 minut przykryty potem po 30 minutach chleb odkrywamy.
Tak jak widać na fotce chleb odkryty i pieczemy następne 30 minut.
Po godzinie pieczenia chleb wyciągamy z piekarnika i od razu wyciągamy z naszego naczynia, ponieważ chleb jak nie wyciągniesz od razu to nam zaparuje. I oto upieczony chleb ,który studziłam na desce ,ale co jakiś czas przekręcałam na drugą stronę. Chleb jest pyszny i nie kruszy się zbytnio podczas krojenia. Zapraszam do obejrzenia filmu. Buon appetito!