Pyszne bułeczki na śniadanie

Pyszne bułeczki na śniadanie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na bułeczki w sam raz na śniadanie.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
  • Jajko + jedno jajko do posmarowania
  • 250 ml letniego mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże (nie zależnie od tego czy są to świeże czy suszone – nie trzeba robić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać letnie mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

  2. Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.

    Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.

    Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać wzdłuż ostrym nożem.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra -dół. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione.

Komentarze do przepisu (9)

SprytnaChochla 03 grudnia 2019
Ależ piękne!
babeczka35 03 grudnia 2019
Uwielbiam takie bułeczki :)
SlodkoSlodka83 03 grudnia 2019
Bułeczki jak malowane :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
  • Jajko + jedno jajko do posmarowania
  • 250 ml letniego mleka
Składniki