Puszyste placuszki twarogowe

Puszyste placuszki twarogowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Te biszkoptowe placuszki z dodatkiem twarogu są lekkie i puszyste jak chmurka. Można podać je z cukrem pudrem, dżemem, jogurtem i owocami lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Placuszki usmażyłam na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.

Składniki

  • Na 10 niedużych placuszków:
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Mąka pszenna tortowa - 4 łyżki
  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

  1. Żółtka ubić z cukrami na gładką i puszystą masę.

  2. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę, a następnie twaróg, lekko roztarty palcami.

  3. Na koniec dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i wymieszać całość łyżką.

  4. Na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.

Komentarze do przepisu (22)

babcitereskiciasta 12 lutego 2019
Placuszki wyglądają bardzo pyszne,aż zgłodniałam.:)
fafiatko 12 lutego 2019
Pycha! "podkrecona" wersja serniczkow, takich nie jadlam a wygladaja na bardzo smaczne!
pelen_brzuszek 12 lutego 2019
ale apetycznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na 10 niedużych placuszków:
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Mąka pszenna tortowa - 4 łyżki
  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
Składniki