Puszyste pancakes wg Magdy Gessler

Puszyste pancakes wg Magdy Gessler
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Te placuszki pancake podpatrzyłam w jednym z programów Kuchenne Rewolucje. Najlepsze są z syropem klonowym. Niebo w gębie.

Składniki

  • 3 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy.
  • masło klarowane - do smażenia placuszków

Przygotowanie

  1. Suche składniki - przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia - wsypujemy do wysokiego naczynia i dokładnie mieszamy.

  2. Jajka wbijamy do miseczki i starannie roztrzepujemy. Roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód dodajemy do suchych składników.

  3. Do wymieszania najlepiej użyć miksera, ale można też energicznie wymieszać składniki łyżką. Masa nie musi być idealnie gładka i bez grudek.

  4. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 30 min - żeby lekko wyrosło.

  5. Na małej patelni rozgrzewamy trochę masła i wylewamy po trochę ciasta - więcej, niż na zwykłe naleśniki. Smażymy na złoto z obu stron.

  6. Podajemy z syropem klonowym, lub owocami i bitą śmietaną.

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Szaffranka 06 listopada 2018
Wyglądają przepięknie :D Dzięki za przepis ;)
Składniki
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy.
  • masło klarowane - do smażenia placuszków
Składniki