Pulchne i delikatne racuchy z truskawkami

Pulchne i delikatne racuchy z truskawkami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste racuchy z truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach ????. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 18 racuchów
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir, jogurt grecki)
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 3 jajka (użyłam jajek rozmiar L)
  • około 3 łyżek cukru (ilość to kwestia gustu)
  • 1 ½ łyżeczki sody (może być proszek do pieczenia ale według mnie na sodzie są pulchniejsze)
  • szczypta soli
  • i około 250 g truskawek (mogą być inne owoce)

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam wszystkie składniki na racuchy oprócz mąki i dokładnie mieszam, tak żeby składniki się połączyły (można użyć rózgi lub miksera).
    Następnie dodaję mąkę i mieszam tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany.

    Dokładnie umyte i osuszone truskawki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam łyżką i smażę racuchy.

  2. Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta na placek i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko brązowy kolor.
    Usmażone zdejmuję na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Racuchy z truskawkami są gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 25 czerwca
Pyszne:)
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie około 18 racuchów
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir, jogurt grecki)
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 3 jajka (użyłam jajek rozmiar L)
  • około 3 łyżek cukru (ilość to kwestia gustu)
  • 1 ½ łyżeczki sody (może być proszek do pieczenia ale według mnie na sodzie są pulchniejsze)
  • szczypta soli
  • i około 250 g truskawek (mogą być inne owoce)
Składniki