Pudding ryżowy z pieczonym jabłkiem

Pudding ryżowy z pieczonym jabłkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sposób na odczarowanie rutyny o poranku, czyli szybki i pyszny sposób na odmienione śniadanie.

Składniki

  • 130 g ugotowanego ryżu
  • 200 ml mleka (wybrałam owsiane)
  • 2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
  • jedno średnie jabłko
  • cynamon
  • 4-5 całych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Ryż wsypujemy do niewielkiego rondelka, zalewamy mlekiem, słodzimy i dodajemy cynamon. Stawiamy na gazie i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta, ryż się rozgotuje w mleku i zyska “budyniową” konsystencję. Z mlekiem owsianyn szybciej taki efekt uzyskamy, ponieważ podczas gotowania ono mocno gęstnieje.

  2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, delikatnie oprószamy cynamonem, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (aż będzie miękkie).

  3. Ugotowany ryż przekładamy do słoiczków lub miseczek. Upieczone jabłko kroimy na 8 części i rozkładamy na ryżu. Jeśli nie lubimy skórki to lepiej usunąć ją po upieczeniu (wtedy sama odejdzie od wnętrza). Na wierzch układamy obrane orzechy.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 15 lutego 2019
Pyszności, w sam raz na wieczorną porę :)
Maudie 15 lutego 2019
Taki pudding mogę jeść o każdej porze dnia :)
Składniki
  • 130 g ugotowanego ryżu
  • 200 ml mleka (wybrałam owsiane)
  • 2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
  • jedno średnie jabłko
  • cynamon
  • 4-5 całych orzechów włoskich
Składniki