Pudding chlebowy ze śliwkami

Pudding chlebowy ze śliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe śniadanie lub deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie.

    Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek.

  2. Teraz robimy sos - w oryginale był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie.

    Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

  3. Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.

  4. Podajemy od razu po upieczeniu.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 27 sierpnia 2019
Musial byc smaczny!
SprytnaChochla 28 sierpnia 2019
Robiąc go nie byłam przekonana, ale wyszedł przepyszny
ekspresjawkuchni 05 września 2019
Wygląda fantastycznie :)
Składniki
Składniki