Puchate racuchy bez drożdży

Puchate racuchy bez drożdży
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Proste, szybkie i pyszne placuszki. Idealne na śniadanie, obiad lub kolacje. Polecam :)

Składniki

  • 1 szklanki maki krupczatki * i 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1-1,5 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy l
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jajko mieszamy z cukrami, dodajemy szklankę maślanki oraz sodę. Mieszamy a następnie dosypujemy przesianą mąkę. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze maślankę. Ciasto ma być gęste, ale z łatwością ma spadać z łyżki.
    Nagrzewamy patelnie z olejem, kładziemy łyżką zgrabne placki i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Smacznego :)

    Jeśli nie mamy mąki krupczatki dodajmy mąki pszennej.

    Podajemy na ciepło z owocami, konfiturą lub wg. własnego uznania.

Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 15 lutego 2019
Miodzio, też takie robimy i oczywiście bez drożdży. Wyrastają, jak grzyby po deszczu ;)
Najpopularniejsza jest... Czytaj całość »
Miodzio, też takie robimy i oczywiście bez drożdży. Wyrastają, jak grzyby po deszczu ;)
Najpopularniejsza jest u nas, a jakże - marmolada hehehe, z nią to wszystko smakuje :)

Babka ( właściwie to babki, bo z jednej, to już wiesz, co by zostało ;p ), już się robi. Będzie na wieczór, jak znalazł, Nie ma to, jak słodkie weekendowe wieczory :)
babeczka35 15 lutego 2019
Placuszki wyglądają pysznie w Twoim wykonaniu :)
slodkisentyment 15 lutego 2019
Nabrałam ochoty, chyba się nie oprę i będę musiała zrobić :) Pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanki maki krupczatki * i 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1-1,5 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy l
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Składniki