Pszenny chrupiący chleb

Przepis dnia 2020-05-21
Pszenny chrupiący chleb
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pszenny chrupiący chleb

Składniki

  • Mąka pszenna typ 750 g 350 g
  • Maka pszenna typ 450 150 g
  • Woda letnie 350 g
  • Sól 10 g
  • Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos)
  • Pestki dyni 3 łyżki

Przygotowanie

  1. W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
    Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

    Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem zrobić nacięcia. i włożyć do piekarnika. Pieczemy przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą). Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

polkangaroo 21 maja
Uwielbiam taki chleb. Zapisane, do zrobienia.
Składniki
  • Mąka pszenna typ 750 g 350 g
  • Maka pszenna typ 450 150 g
  • Woda letnie 350 g
  • Sól 10 g
  • Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos)
  • Pestki dyni 3 łyżki
Składniki