Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Chleb z dodatkiem smażonej cebulki jest pachnący i puszysty. Wystarczy odrobina masła i mamy pyszne śniadanie.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • drożdże świeże 2 dag
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • woda letnia 250 ml
  • słonecznik łuskany 10 dag
  • siemię lniane 3-4 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki
  • sezam czarny 2 łyżki
  • cebula 2 szt
  • olej 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki wody, wsypać łyżkę mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć na 10 minut.
    Resztę mąki wsypać do drugiej miski, wymieszać z ziarnami, solą, połączyć z resztą wody olejem i rozczynem. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od miski.
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..

  2. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, ostudzić

  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować formując prostokąt. Równo rozłożyć cebulkę i zwinąć jak roladę.

  4. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Następnie chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.

Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • drożdże świeże 2 dag
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • woda letnia 250 ml
  • słonecznik łuskany 10 dag
  • siemię lniane 3-4 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki
  • sezam czarny 2 łyżki
  • cebula 2 szt
  • olej 2 łyżki
Składniki