Pszenny chleb z krupczatki

Pszenny chleb z krupczatki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pszenny chleb z krupczatki

Składniki

  • Mąka krupczatka 500 g
  • Drożdże 25 g
  • Woda 500 ml
  • Sól 2 łyżeczki
  • Cukier łyżka
  • otręby pszenne 1/2 szklanki można użyć dowolnych
  • Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut.

    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28x9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżka namoczoną w wodzie.

    Chlebek odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 01 kwietnia 2019
świetna skórka :)
Maudie 02 kwietnia 2019
Fajny chlebek:)
Składniki
  • Mąka krupczatka 500 g
  • Drożdże 25 g
  • Woda 500 ml
  • Sól 2 łyżeczki
  • Cukier łyżka
  • otręby pszenne 1/2 szklanki można użyć dowolnych
  • Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam
Składniki