Pszenno-żytnie bułki śniadaniowe z pestkami dyni-pyszne i mięciutkie

Przepis dnia 2019-07-24
Pszenno-żytnie bułki śniadaniowe z pestkami dyni-pyszne i mięciutkie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapraszam na pyszne, mięciutkie bułki z chrupiącymi pestkami dyni. Są idealne na śniadanie czy kanapki.

Składniki

  • -mąka pszenna tortowa 400g -maka razowa 100g -125ml mleka -125ml ciepłej wody
  • -30g świeżych drożdży -40g rozpuszczonego masła -2 łyżeczki soli
  • -pół łyżki cukru -pestki dyni
  • -1 jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.
    Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie.Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste.

    Wyrobione ciasto odkładamy na około 20 minut do podrośnięcia.

  2. Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt.
    Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.

  3. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 19 lipca 2019
Super bułeczki :)
Maudie 20 lipca 2019
Pyszne bułeczki:)
KulinarnaChwila 24 lipca 2019
to coś dla mnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -mąka pszenna tortowa 400g -maka razowa 100g -125ml mleka -125ml ciepłej wody
  • -30g świeżych drożdży -40g rozpuszczonego masła -2 łyżeczki soli
  • -pół łyżki cukru -pestki dyni
  • -1 jajko do posmarowania bułek
Składniki