Pszenne rogale

Pszenne rogale
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Rogale pszenne na drożdżach posypane czarnuszką.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 450 70 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • mleko 200 ml (ciepłe)
  • miękkie masło do posmarowania trójkątów
  • jajko kurze do posmarowania rogali
  • czarnuszka 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które smarujemy masłem po wycięciu zawiniemy w rogale. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 07 lutego 2020
Jak malowane:)
Docherro 07 lutego 2020
Chrupiące do tego masełko,pycha:)
SprytnaChochla 10 lutego 2020
Śliczne!
Składniki
  • mąka pszenna Typ 450 70 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • mleko 200 ml (ciepłe)
  • miękkie masło do posmarowania trójkątów
  • jajko kurze do posmarowania rogali
  • czarnuszka 2 łyżki
Składniki