Pszenne bułki na mleku

Pszenne bułki na mleku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pszenne bułki na mleku

Składniki

  • Mąka tortowa 550 g
  • Drożdże 20 g
  • Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania
  • Masło 50 g
  • Mleko 300 ml
  • Sól łyżeczka pełna
  • Cukier łyżeczka

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku .

    W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

    Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn.

    Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut.

    Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Ostudzić na kracie. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 17 marca 2019
Piękne apetyczne:)
pelen_brzuszek 17 marca 2019
piękne!
SlodkoSlodka83 18 marca 2019
Bułeczki jak malowane :-)
Składniki
  • Mąka tortowa 550 g
  • Drożdże 20 g
  • Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania
  • Masło 50 g
  • Mleko 300 ml
  • Sól łyżeczka pełna
  • Cukier łyżeczka
Składniki