Pszenne bułki na maślance z siemieniem lnianym

Pszenne bułki na maślance z siemieniem lnianym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Nie ma to jak własnoręcznie upieczone bułeczki! Na pewno zachwycą wszystkich domowników :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • maślanka 160 g
  • mleko 3,2% 160 g
  • drożdże świeże 30 g
  • jajo 1 szt
  • miód 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • mleko 1-2 łyżki
  • siemię lniane 1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miód. Następnie dodać ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w nasłonecznione miejsce do momentu, aż podwoi swoja objętość.

  2. Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować bułeczki, przenieść na blachę, pozostawić do napuszenia. potem posmarować mlekiem i posypać ziarnami.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • maślanka 160 g
  • mleko 3,2% 160 g
  • drożdże świeże 30 g
  • jajo 1 szt
  • miód 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • mleko 1-2 łyżki
  • siemię lniane 1-2 łyżki
Składniki