Porowa zapiekanka z pestkami dyni

Porowa zapiekanka z pestkami dyni
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Dzisiaj zapiekłam pora w śmietanie z dodatkiem pestek dyni. Ale nazwać to zapiekanką to takie proste, może ktoś ma na to inną nazwę.

Składniki

  • obrany por 200 g
  • pestki dyni 20-25 g
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18 % 200 ml
  • sok z 1/3-1/2 limonki
  • Olej rzepakowy 1,5 łyżki
  • tymianek
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojonego w plasterki pora podsmażam na oleju, przyprawiam pieprzem i solą. Smażę około 12 minut, pod koniec dodaję posiekany czosnek i spryskuję sokiem z limonki, studzę.

  2. Siekam pestki dyni.

    Śmietanę mieszam z jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.

    Trzy kokilki 9-10 cm posypuję częścią pestek, nakładam pora, zalewam śmietaną i posypuję resztą pestek.

    Zapiekam w 180 C około 50 minut do przyrumienienia.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 09 lutego 2018
Piękne zdjęcie :)
Składniki
  • obrany por 200 g
  • pestki dyni 20-25 g
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18 % 200 ml
  • sok z 1/3-1/2 limonki
  • Olej rzepakowy 1,5 łyżki
  • tymianek
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Składniki