Półgęsek wędzony podsuszany (peklowany na sucho)

Półgęsek wędzony podsuszany (peklowany na sucho)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Na św. Marcina u nas na stole gęsina. Postanowiłam więc przygotować wędlinę tzw. półgęsek. Do tej wędliny wykorzystuję piersi z gęsi bez kości ale ze skórą. Wersja peklowana na sucho, wędzona i podsuszana.

Składniki

  • Pierś z gęsi (2 szt.)
  • Mieszanka peklująca: Sól peklowa 20g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Mieszanka papryka ostra +słodka +wędzona + czub

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Przygotować mieszankę peklującą z przyprawami
    2. Obtoczyć dokładnie w przyprawach
    3. Odstawić do lodówki na 7 dni (peklowanie suche), codziennie sprawdzać (odlać płyn, dosypać przypraw, obracać)
    4. Osuszyć kilka godzin przed wędzeniem w temp. pokojowej

  2. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 2-3 h w temp. ok. 40 st. C.

  3. Parzenie: BRAK

    Dojrzewanie: w przewiewnym suchym miejscu powiesić na ok. 1 tydzień. Kontrolować czy nie pleśnieje.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 22 listopada
Najpiękniejsza bajka i nie często spotykana!
Składniki
  • Pierś z gęsi (2 szt.)
  • Mieszanka peklująca: Sól peklowa 20g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Mieszanka papryka ostra +słodka +wędzona + czub
Składniki