Polędwica drobiowa z pieczarkami

Polędwica drobiowa z pieczarkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Jeśli wędliny to tylko domowe. Łatwy przepis na drobiową polędwicę.

Składniki

  • pierś kurczaka - 70 dag
  • pieczarki - 10 dag
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • liść laurowy
  • mieszanka przypraw - papryka, curry, cebula suszona

Przygotowanie

  1. 50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami.

  2. Masę wkładamy do szynkowaru, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw.

  3. Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą pod rant szynkowara powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała.

  4. Zaparzoną wędliny szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z szynkowara nie nastręcza kłopotów.

    W linku pod wpisem inne przepisy na wędlinę domową z szynkowara :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 18 listopada 2013
Pyszności do chleba
taura 18 listopada 2013
Super domowa wędlinka :)
koko6 18 listopada 2013
Witam
bardzo fajny przepis,ale w jakim celu podsmażasz kurczaka,można dodać trochę żelatyny i też wszystko... Czytaj całość »
Witam
bardzo fajny przepis,ale w jakim celu podsmażasz kurczaka,można dodać trochę żelatyny i też wszystko zwiąże.Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś kurczaka - 70 dag
  • pieczarki - 10 dag
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • liść laurowy
  • mieszanka przypraw - papryka, curry, cebula suszona
Składniki