Półbagietka

Półbagietka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Przepis jak na klasyczne bagietki, ale w wersji mini.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750 + woda 180ml + drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO WŁAŚCIWE: mąka pszenna tortowa typ 450 (600g), woda ok. 300 ml, sól – 1-2 łyżeczki, drożdże suszone piekarskie – 1-2 łyże

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa pomłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 2-3godz. w ciepłe miejsce.

  3. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 części. Uformować walce.
    7. Przełożyć na blaszkę do pieczenia bagietek i odstawić na 0,5-1 godz. do garowania w ciepłe miejsce.

  4. 8. Bagietki ponacinać nożem pod skosem. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). Piec 20 min. od momentu osiągnięcia temperatury.

Składniki
  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750 + woda 180ml + drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO WŁAŚCIWE: mąka pszenna tortowa typ 450 (600g), woda ok. 300 ml, sól – 1-2 łyżeczki, drożdże suszone piekarskie – 1-2 łyże
Składniki