Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść. A jak jest u Was?

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki sypkiego maku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.

  2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

  3. . Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

  4. Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.

  5. Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.

  6. Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
    Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 10 sierpnia
Wyglądają idealnie!
babeczka35 10 sierpnia
Dziękuję :)
Składniki
  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki sypkiego maku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
Składniki