Placuszki z ricottą i borówkami

Przepis dnia 2016-09-01
Placuszki z ricottą i borówkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: tylife
Lekkie plackuszki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Składniki

  • 200 g ricotty
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek
  • miód, ricotta do dekoracji

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki.
    Dobrze rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni naleśnikowej). Można do pierwszego smażenia, za pomocą pędzelka posmarować patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i ricottą.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 28 sierpnia 2016
Boskie! <3
GREGORHSPEED 28 sierpnia 2016
Ależ pysznie wyglądają <3
Składniki
  • 200 g ricotty
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek
  • miód, ricotta do dekoracji
Składniki