Placuszki z kaszy jaglanej i jabłek

Placuszki z kaszy jaglanej i jabłek
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Smaczny sposób na wykorzystanie kaszy jaglanej, która została z poprzedniego obiadu lub deseru

Składniki

  • kasza jaglana już ugotowana ok. 1/2 szkl.
  • mleko 1/2 szkl.
  • jajko 2
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • jabłko 1 średnie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną z malekiem należy zmiksować blenderem, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy.
    Zmiksować blenderem całość dokładnie.
    Jabłko należy pokroić w kostkę albo trzemy na dużych oczkach. Ja wolę kroić w kostkę, dodac do ciasta i wymieszać łyżką.
    Na dobrze rozgrzanej patelni rozgrzać olej i masę nabierać dużą łyżką. Na małym ogniu smażyć z dwóch stron, zazwyczaj ok. 2-3 minut z jednej strony aż się zezłocą ładnie.

  2. Najlepiej smakują z syropem klonowym. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 23 marca
Pycha:)
Składniki
  • kasza jaglana już ugotowana ok. 1/2 szkl.
  • mleko 1/2 szkl.
  • jajko 2
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • jabłko 1 średnie
Składniki